X
GO

Blogu

Kërko Blog

A është robotika e ardhmja?

 • 12 janar 2021
 • Autori: Ragip Avdijaj
 • Numri i shikimeve: 283
 • 0 Komentet
A është robotika e ardhmja?

Teknologjia e robotëve po përparon dita-ditës me hapa të mëdhenj, dhe shumë dilema apo probleme që paraqesin robotët dhe që shoqëria njerëzore i shtyn në një të ardhme të largët, bëhen aktuale, siç është rasti i konkurrencës së pabarabartë midis njerëzve dhe robotëve për këtë punë.

Nga ana tjetër, ndërsa shkenca dhe inxhinieria përmirësojnë zhvillimet e tyre të robotëve, është e mundur të fillohet krahasimi i prototipave aktualë me ato që deri para disa vitesh imagjinoheshin si e ardhmja.

E ardhmja: Njerëzit apo Robotët

Një grup studiuesish kanë kryer studime sipas të cilave në vetëm 30 vjet njerëzit do të duhet të konkurrojnë me robotët për një punë; gjë që do të nënkuptonte në shumë raste nevojën për të shartuar implantet që i bëjnë njerëzit përmes robotikës, domethënë më efikas për këtë konkurs.

Sipas studimit, cituar nga gazeta britanike Daily Mail, në vitin 2040 njeriu do të ketë vështirësi në depërtim, për shkak të kërkesave të punës të cilave do t'i nënshtrohet.  

Për këtë arsye, implantet bionike do të shfaqen, të ngjashme me celular në veshë, çipa sigurie në gishta dhe gjithçka që është shpikur dhe favorizon përmirësimin e aftësisë fizike dhe mendore. Sidoqoftë, studimi paralajmëron se ende shumë punë nuk do të jenë në gjendje të zëvendësohen nga robotët, si ato që përfshijnë vendimmarrje, kreativitet; ose për shembull, ndërtimi i vet robotëve.

Në ditët e sotme: Milingonat robot

Shkencëtarët amerikanë në SRI International tashmë kanë zhvilluar dhe ndërtuar milingona robot që do të përmirësonin ndjeshëm rendimentin e prodhimit të objekteve të vogla të bëra prej qelqi, metali ose druri. Këto milingona punëtore robot lëvizin me një shpejtësi prej 35 centimetra në sekondë dhe mund të jenë shumë të dobishme në ndërtimin e strukturave të qelizave artificiale ose qarqeve elektrike.

Ata nuk do të jenë si Terminatori

Një nga ndryshimet kryesore midis asaj që njerëzimi imagjinonte se do të ishin robotët e tyre të ardhshëm dhe asaj që propozon robotika e pranishme është konteksti: ato nuk janë aspak forma të qëndrueshme dhe të ngurta si Terminatori i famshëm, por përkundrazi, robotë që janë pothuajse gjithmonë të vegjël, fleksibil dhe i përbërë nga pjesë të buta; Ky është Bubbles, një robot peshk tamam si krapi, i zhvilluar në Massachusetts Institute of Technology. Është i pari autonom, dhe një robot i vetëmjaftueshëm i bërë pothuajse tërësisht me pjesë të buta. Ndodh që robotët e butë nuk kërkojnë kontroll të plotë të lëvizjeve të tyre (siç ndodh me ato të ngurtë), kështu që ata janë më të mirë për t'u përballur me mjedise të pakontrolluara, të tilla si në një katastrofë natyrore.

A do të heqë robotika punët e vërteta?

Një karrierë e Inxhinierisë së robotëve është ajo që zhvillon të gjitha përparimet teknologjike të shumë produkteve të përdorimit të përditshëm dhe të specializuara në zona më komplekse.

Kjo karrierë është përgjegjëse për dizajnin e gjithçka që lidhet me sistemet kompjuterike, sistemet digjitale dhe elektronikën për robotët. Të gjitha këto degë janë të azhurnuara me përparimet teknologjike të pranishme në objektet që janë bërë pjesë e jetës sonë të përditshme, të tilla si celularët, kamerat, video lojërat dhe seritë e tjera të përbërësve të ndryshëm elektronikë që na rrethojnë.

Gjithashtu, inxhinieria e robotëve ka mjete jo vetëm për përmirësimin e objekteve të jetës sonë të përditshme, por edhe për qëllime specifike. Për shembull, pjesë robot që përdoren në aeroplan, satelit ose pajisje inventive për përdorim mjekësor për të diagnostikuar sëmundjet ose për të kryer një operacion.

Kjo karrierë është e lidhur ngushtë me fusha dhe punë të tjera të tilla si Fizika, Inxhinieria e Sistemeve, Inxhinieri Mekatronike, Inxhinieri Elektrike, Inxhinieri Mekanike, Inxhinieri Telekomunikacioni, Inxhinieri Kompjuterike, e të tjera.

Çfarë bën një i diplomuar në inxhinierinë e robotëve?

Të diplomuarit e Inxhinierisë së robotikës mund të aplikojnë njohuritë e tyre teknike, shkencore për:

 • Përdorimin e softuerëve të specializuar në dizajnin dhe zhvillimin e pajisjeve robotike.
 • Projektimin, prodhimin dhe mirëmbajtjen e sistemeve të automatizuara dhe pajisjeve të prodhimit për industri të ndryshme.
 • Planifikojnë dhe mbajnë në funksionim impiantet industriale.
 • Të hetojë dhe zbatojë teknologjitë e reja për të përmirësuar fushat e prodhimit shkencor dhe inovacionit.
 • Krijon dhe menaxhon kompani të vogla dhe të mesme në fushën e automatizimit dhe prodhimit.
 • Dizajnon dhe përshtat përbërësit e inteligjencës që lejojnë një robot të jetë autonom në zgjidhjen e problemeve.
 • Krijon ndërfaqe harduerike dhe softuerike që mundësojnë ndërveprim inteligjent midis pajisjeve digjitale.

Merrni parasysh studimin e inxhinierisë robotike nëse:

Dëshironi të përtërini në mekanizmat që ndihmojnë shumë industrinë. Kjo karrierë ju përgatit të shpikni ose të përmirësoni pajisje të ndryshme mekanike që janë të afta të riprodhojnë lëvizjet njerëzore për të manipuluar të gjitha llojet e objekteve.

Ju tërheq zhvillimi i softuerit. Shumë nga pjesët që prodhohen kanë nevojë për softuer të specializuar. Të dy për të programuar lëvizjet që pajisjet specifike do të bëjnë ose edhe për të zhvilluar të gjitha llojet e inteligjencës artificiale. Ju pëlqen bota e robotikës. Nëse i lexoni të gjitha tregimet e Isaak Asmiov si fëmijë, atëherë është koha juaj të merrni pjesë në botën e mrekullueshme të inteligjencës artificiale.

Print
Kategoria: Blog, Teknologji
Vlerëso artikullin:
4.9

x

Kërko Blog

Më të shikuarat