X
GO

Blogu

Kërko Blog

Shtatë mënyra mahnitëse se si robotika po ndryshon botën

  • 20 dhjetor 2020
  • Autori: Ragip Avdijaj
  • Numri i shikimeve: 344
  • 0 Komentet
Shtatë mënyra mahnitëse se si robotika po ndryshon botën

Është i pamohueshëm fakti që njerëzit janë gjithnjë e më të varur nga teknologjia. Filmat po tregojnë një perspektivë futuristike të lidhur plotësisht, dhe po ashtu imagjinata nuk përjashton mundësinë e ndodhjes së gjërave të jashtëzakonshme. Megjithëse duket ende e largët, tashmë ekzistojnë disa mjete që janë shumë premtuese, madje të afta të revolucionarizojnë perspektivën që kemi në sektorë të ndryshëm. Në këtë artikull ne flasim për disa mënyra në të cilat robotika mund të ndryshojë botën:

 

1. Makinat Autonome

Nuk është më e vështirë të imagjinohet një e ardhme në të cilën nuk do të shqetësohemi për drejtimin e automjeteve. Tashmë ekzistojnë disa modele që kanë mundësinë e parkimit vetëm, por pas disa vitesh, ideja është që automjeti të jetë në gjendje të drejtojë plotësisht i pavarur nga ndihma njerëzore.

Prodhuesit tashmë kanë projekte për makina autonome; domethënë e ardhmja e automjeteve që udhëtojnë vetëm nuk është më aq e largët. Popullarizimi i kësaj teknologjie jo vetëm që mund të lehtësojë punën sociale, por edhe të zvogëlojë numrin e aksidenteve të trafikut.

2. Robotët mjekësorë

Nuk është sekret që mjekësia është një shkencë që përparon vazhdimisht. Çdo ditë që kalon, zbulimet bëhen për të revolucionarizuar mënyrën se si njerëzit duhet të merren me shëndetin. Tashmë ekzistojnë teste të shumta të robotëve dhe mjeteve elektronike që mund të kontribuojnë në përparimin e mjekësisë. Disa operacione janë kryer tashmë nga "robotët mjekësorë". Përparësia e madhe e kësaj teknologjie është saktësia teknike dhe mundësia e një operacioni më pak invaziv.

3. Printerët 3D

Ardhja e printerëve 3D ka revolucionarizuar botën e shtypjeve. Edhe pse ka ende vlerë të lartë investimi, tashmë ka disa projekte në progres përmes kësaj lloj teknologjie të tilla si p.sh ndërtimi i shtëpive. Rritja e popullsisë, shqetësimi për zhvillimin e qëndrueshëm dhe nevoja për procese të shpejta mund të rrisin përdorimin e printerëve 3D. Do të jetë e mundur të ndërtohen struktura të ndryshme pa papastërti, pa rrëmujë dhe, më e mira nga të gjitha: në një mënyrë praktike dhe të shpejtë.

4. Asistenti personal

Asistentët personalë, të cilët kanë fituar peshë përmes telefonave inteligjentë, tashmë kanë filluar të mbërrijnë në shtëpitë e njerëzve si një pjesë thelbësore e jetës së përditshme. Lehtësia e thjeshtë të kesh një komandë zanore për të kryer gjërat më vete është një hap masiv për teknologjinë. Pavarësisht se duket të jetë një "gjë dembel", kjo lloj teknologjie i lejon njerëzit të jenë më të shkathët për të kryer aktivitete të ndryshme në të njëjtën kohë, nga aspekti thelbësor për botën e globalizuar.

5. NanoTeknologjia

Nanoteknologjia konsiderohet të jetë një teknologji që vepron në madhësi mikroskopike, si një atom. Ky sektor ka fituar shumë baste për industri të tilla si sektori farmaceutik, në të cilin do të jetë e mundur të rritet efekti i ilaçeve përmes Nanorobotve. Përmes këtij mjeti, mjetet shëruese do të ishin në gjendje të arrijnë vetëm zonën që kërkon kujdes, duke zvogëluar efektet anësore në trup. Një formë e nanoteknologjisë e përdorur gjerësisht sot është mikroprocesori, i cili lejon pajisje gjithnjë e më të vogla dhe më funksionale.

6. Inteligjenca Artificiale

Filmat rreth robotëve inteligjentë që përzihen mes njerëzve mund të mos jenë aq trillues. Kombinimi i robotikës me softuer dhe një bazë të dhënash mund të revolucionarizojë sektorë të ndryshëm të jetës siç e njohim ne sot. Inteligjenca artificiale mund të ndihmojë për të rritur kapacitetin e prodhimit dhe madje edhe krijues përmes algoritmeve të saj. Është e mundur që në të ardhmen, disa pozicione aktuale të punës të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale.

7. Dronët

Dronët janë bërë ethe viteve te fundit dhe tendenca është që ajo vetëm do të rritet. Ka propozime që dronët të bëhen motorët e së ardhmes. Përveç lehtësimit të jetës së përditshme të njerëzve, është gjithashtu një propozim që synon të zvogëlojë gazrat serë për shkak të konsumit më të ulët të makinave.

Robotika gradualisht tregon se sa përparimi i saj mund të ndikojë dhe të përmirësojë marrëdhëniet njerëzore me njëri-tjetrin dhe me botën. Edhe nëse duket tepër e largët nga ndodhja, është e mundur që në disa vjet, bota teknologjike të pësojë transformime inovative.

 

Print

x

Kërko Blog

Më të shikuarat