X
GO

Blogu

Kërko Blog

Softueri më i mirë i parandalimit të humbjes së të dhënave në vitin 2020

 • 3 mars 2020
 • Autori: Ragip Avdijaj
 • Numri i shikimeve: 1737
 • 0 Komentet
Softueri më i mirë i parandalimit të humbjes së të dhënave në vitin 2020

Sot kemi mundësi të shumta kur bëhet fjalë për softuerët për parandalimin e humbjes së të dhënave (DLP- Data Loss Prevention). Nëse investoni në një zgjidhje të duhur për kompaninë tuaj, do t'ju ndihmojë të forconi sigurinë e biznesit tuaj dhe po ashtu të siguroni edhe mirëbesimin e klientëve tuaj. Në këtë artikull do të shqyrtojmë zgjidhjet më të mira DLP që sot janë të disponueshme në treg.

Çfarë është parandalimi i humbjes së të dhënave – DLP?

DLP i referohet procesit të ruajtjes së të dhënave, me qëllim mbrojtjen e tyre nga vjedhjet dhe rrjedhjet. Parandalimi i humbjes së të dhënave është një nga praktikat më të rëndësishme për mbrojtjen e biznesit tuaj dhe ruajtjen e intimitetit të klientëve tuaj.

Tregu është i mbushur me vegla për parandalimin e humbjes së të dhënave, kemi disa që janë gjithëpërfshirës dhe lehtë të përdorshëm. Disa mund të provohen edhe falas. Ka edhe zgjidhje me burim të hapur DLP por thjesht ato nuk japin të njëjtin nivel rigoroz të mbrojtjes, dhe ato nuk janë aq të besueshme për t'u besuar me pasurinë tuaj më të rëndësishme e që janë të dhënat e klientëve tuaj.

 

 1. SolarWinds Security Event Manager (SEM)

SolarWinds ofron dy nga veglat më të mira për parandalimin e humbjes së të dhënave në treg:

 1. Menaxheri i Ngjarjeve të Sigurisë të SolarWinds® dhe
 2. Menaxheri i të Drejtave të qasjes të SolarWinds®

Ndonse të dy këto ofrojnë mbrojtje të shkëlqyeshme kundër humbjes së të dhënave – rendisim këtu Menaxherin e Ngjarjeve të Sigurisë SolarWinds® pak më lart se Menaxheri i të Drejtave të Qasjes të SolarWinds pasi e para përfshinë USB Defender, i cili mbron një nga pikat më të ndjeshme dhe më të anashkaluar në një rrjet, e që janë disqet USB.

SEM merr punën e vështirë për të mbrojtur të dhënat tuaja përmes monitorimit të vazhdueshëm në të gjithë rrjetin tuaj. Mbledhë, centralizon, monitoron dhe analizon regjistrat e veprimtarisë së përdoruesit, kështu që ju mund të keni një pasqyrim të veprimeve te të gjithë përdoruesve në rrjetin tuaj, me raportim në kohë reale nëse ndonjë prej këtyre veprimeve shkel politikat e biznesit tuaj.

Një nga gjërat më të mira në lidhje me SEM është reagimi ndaj kërcënimeve me përgjigjet e tij të automatizuara. Ndërsa softueri vjen me modele të integruara për rregulla dhe përgjigje ndaj kërcënimeve, ai gjithashtu u jep mundësinë që lehtë të bëni rregullat tuaja për përgjigje automatike ndaj kërcënimeve sipas interesit të biznesit tuaj.

Kjo na shpie tek veçoria USB Defender, pasi USB-të janë disa nga pikat më të dobëta, përmes të cilave mund të vidhen të dhënat. Kjo pasi ato shpesh nuk monitorohen fare, apo nuk monitorohen sa duhet. Me USB Defender, të gjitha USB-të në rrjetin tuaj jo vetëm që monitorohen për veprimtari të dyshimta, por mbështeten gjithashtu nga teknologjia e përgjigjes aktive që është qendrore në SEM. Ky është një avantazh i madh në mbrojtjen e të dhënave të ndjeshme kundër kërcënimeve të paraqitura nga përdoruesit fundorë.

SolarWinds SEM instalohet në Windows Server dhe përputhet me standardet e sigurisë, përfshirë PCI DSS, HIPAA dhe SOX.  Mund të shkarkoni një provë 30-ditëshe falas për të provuar programin plotësisht funksional.

 

 1. SolarWinds Access Rights Manager (ARM)

Kontrolli i hyrjes është një pjesë tepër e rëndësishme e DLP, pasi shumë shkelje te të dhënave janë shkaktuar nga dikush me qasje të brendshme në sistem. Menaxheri i të Drejtave të Qasjes SolarWinds vjen me një ndërfaqe simotër, për t'u ndihmuar të identifikoni me lehtësi se kush ka qasje në ato të dhëna, në mënyrë që të mund t'i përgjigjeni sa më shpejt çdo kërcënimi ndaj sigurisë në internet.

SolarWinds e përshkruan ARM-n si "siguri të thjeshtuar", për të cilën mendojmë se është një përshkrim i saktë i këtij mjeti për parandalimin e humbjes së të dhënave. Me raporte të qarta dhe identifikim, dhe aftësinë për të monitoruar llogaritë me rrezik të lartë, jeni të pajisur për t'u siguruar që askush nuk ka qasje në informacionin që nuk duhet të ketë. Përmes monitorimit për Active Directory, OneDrive, pjesën e skedarëve të Windows, SharePoint dhe Microsoft Exchange, ARM gjithashtu mund t’u ndihmojë të identifikoni çdo përdorues që ka shfaqur aktivitet të dyshimtë nëpër kanale të shumta komunikimi.

Të gjitha këto njohuri e bëjnë më të lehtë rregullimin e politikave tuaja të hyrjes. Pastaj mund të përdorni ARM për të vendosur dhe zbatuar kontrolle më të mira të qasjes dhe për të parë nëse dikush po përpiqet të ndryshojë kontrollet e hyrjes në Active Directory ose Group Policy. ARM shkon edhe më lart, dhe përtej kontrollit të hyrjes të siguruar nga programet e tjera të softuerit për të analizuar përdoruesit në një nivel më të thellë, duke studiuar kredencialet e tyre dhe duke analizuar se si i përdorin ato kredencialet për të fituar qasje. Ai paralajmëron ekipet e TI-së për aktivitet të dyshimtë që tregojnë për shkelje te të dhënave, kështu që ata mund të veprojnë me kohë për të parandaluar humbjen e të dhënave.

ARM instalohet në Windows Server dhe siguron auditim dhe raportim në përputhje me HIPAA, PCI DSS dhe GDPR. Ashtu si me SEM, mund të provoni softuerin e plotë falas për 30 ditë.

 1. SolarWinds Identity Monitor

SolarWinds Identity Monitor në thelb u ofron sinjalizim të menjëhershëm nëse kredencialet e punonjësve tuaj, si llogaritë dhe fjalëkalimet, janë paraqitur në ndonjë rast të shkeljes së të dhënave. Mjeti është krijuar për të ndjekur rrjedhjet e të dhënave në “dark-web”, duke siguruar një pasqyrim të shkeljeve të tanishme dhe të kaluara të sigurisë. Ai madje mund të gjurmojë informacionin e llogarisë së postës elektronike për punonjësit tuaj kryesorë për të ndihmuar në parandalimin e mashtrimeve. Monitorimi i Identitetit është gjithashtu i dobishëm për përcjelljen e adresave IP — mund të shtoni rrjetin IPV4 ose IPv4 CIDR në "listën e shikimit" të platformës dhe programi do t'i kërkojë këto informacione automatikisht.

Nëse kredencialet ose të dhënat e tjera kryesore nuk shfaqen në radarin e mjetit, Monitorimi i Identitetit është i konfiguruar ashtu që, për këtë, t'u njoftoj shpejt. Kjo shpejtësi është thelbësore për të parandaluar humbjen e të dhënave dhe marrjen e rrezikshme të llogarisë. Duke zgjedhur Monitor Identity, ju merrni një nivel shtesë mbrojtjeje pa qenë e nevojshme të bëni përpjekje manuale për të luftuar përmes vet shkeljeve te të dhënave.

 

 1. Symantec Data Loss Prevention

Parandalimi i Humbjes së të Dhënave të Symantec është i orientuar në ndërmarrje. Nëse jeni duke kërkuar zgjidhje DLP për një ndërmarrje të madhe, kjo vegël është për ju.

Softueri Symantec DLP është pjesë e sistemit të tij të mbrojtjes së pajisjeve fundore. Mjeti siguron një mbulim të madh në të gjithë biznesin tuaj dhe në cloud, në pajisjet e lëvizshme dhe në pikat e shumëfishta fundore, përfshirë desktop dhe serverë. Ajo vjen me një panel të menaxhimit, kështu që ju mund të identifikoni aplikacionet që përpiqen të hyjnë në informacionin e siguruar dhe t'i parandalojnë ata nga veprimet e tilla. Paneli gjithashtu u lejon të ndaloni transferimet e të dhënave që nuk janë në përputhje.

Kur Symantec DLP instalohet për herë të parë, ai bën një spastrim për të gjetur të gjitha të dhënat e ndjeshme në rrjetin tuaj. Pastaj u jep mundësinë që ose të ruani të dhënat në vend ose t'i transferoni ato në një depo të sigurt qendrore te të dhënave. Ai gjithashtu kodon të gjitha të dhënat e ndjeshme, duke regjistruar çdo qasje në të dhëna dhe duke shkatërruar të gjitha kopjet në arkiv dhe dokumentet e hedhura, për të shmangur mundësinë e përdorimit të tyre nga hakerët. Me Symantec DLP ju mund të kontrolloni se kush ka qasje në informacione të ndjeshme, përfshirë përmes marrësve të shenjave të gishtërinjve për të konfirmuar se ata kanë për qëllim të kenë qasje në informacionin e dërguar atyre.

Symantec DLP nuk ofron një version falas provë dhe as nuk përfshinë një funksion raportimi të lehtë për auditim.

 

 1. Digital Guardian Endpoint DLP

Digital Guardian Endpoint DLP ka shumë elemente të shkëlqyera, dhe kërkon punë të konsiderueshme për të arritur aftësitë e tij maksimale, e pasi të kryhet puna, është një mjet i fuqishëm DLP. Kjo e bën atë më të përshtatshme për ndërmarrjet më të mëdha sesa për bizneset e vogla, të cilat kanë më pak të ngjarë të kenë fuqi punëtore për të investuar në ngritjen dhe funksionimin e saj.

Kjo zgjidhje funksionon në sistemet Mac, Windows dhe Linux për të monitoruar të dhënat në ambiente, si dhe në cloud. Mund të vendoset që automatikisht të bllokojë, justifikojë ose shifrojë të dhëna të ndjeshme. Mund ta vendosni gjithashtu që automatikisht të bllokojë veprimtarinë e përdoruesit bazuar në kontekstet që përcaktoni se janë të dyshimta.

 1. McAfee Total Protection për DLP

Mbrojtja Totale e McAfee për DLP është një grup i veglave të shumta për mbrojtjen e humbjes së të dhënave. Softueri përqendrohet në analizën e hollësishme  dhe ndryshe nga disa vegla DLP që trajtojnë të gjitha të dhënat e ndjeshme në të njëjtën mënyrë, kjo i identifikon dhe përparon në të dhënat më të ndjeshme.

Programi DLP i McAfee gjithashtu siguron që të keni të njëjtat politika të sigurisë të përdorura në të gjithë rrjetin tuaj, duke përfshirë rrjetet lokale, pikat e fundit dhe cloud. Programi është i shkallëzuar, por nuk është aq miqësor për fillestarët si disa zgjidhje të tjera për parandalimin e  humbjes së të dhënave.

 1. SecureTrust DLP

SecureTrust DLP është një nga veglat më të mira të parandalimit të humbjes së të dhënave në dispozicion për bizneset me përvojë minimale DLP, ose që preferojnë politika të paracaktuara për ato që përbëjnë një shkelje ose sjellje të dyshimtë. Vegla është pjesë e një kompleti nga SecureTrust dhe, ndërsa punon vetë, funksionon më mirë në lidhje me veglën SIEM të kompanisë.

SecureTrust DLP vjen me më shumë se 70 cilësime të paracaktuara të rrezikut dhe politikave, të cilat mund t'i ndizni ose çaktivizoni lehtësisht në bazë të nevojave të biznesit tuaj, duke e bërë atë të përdorshëm menjëherë.

SecureTrust DLP i kushton vëmendje analizave. Monitoron të gjitha bashkëngjitjet dhe dokumentet e bazuara në internet, përfshirë postën elektronike, postimet në rrjetat sociale dhe në blog – që vijnë në biznesin tuaj, duke kontrolluar shkeljet e qeverisjes së ndërmarrjes, politikat e përdorimit të pranueshëm dhe pajtueshmërinë. Shtojcat në shkelje bllokohen automatikisht.

 1. Check Point DLP

Check Point DLP është një zgjidhje e shkëlqyeshme për këdo që ka pak ose aspak të kuptuar të strategjisë së parandalimit të humbjes së të dhënave. Është e lehtë për t'u përdorur dhe vjen me një numër rregullash të paracaktuara.

Pika më e madhe e ndryshimit midis zgjidhjes së parandalimit të humbjes së të dhënave nga Check Point dhe të tjerëve që po veçojmë këtu është se ai vendos një premisë në edukimin e punonjësve tuaj për rreziqet e humbjes së të dhënave. Një nga faktorët më të mëdhenj në humbjen e të dhënave dhe një nga më të vështirët për tu parandaluar përmes zgjidhjeve teknologjike, është faktori njeri. Punonjësit shpesh – pafajësisht – fusin viruse në sistem ose shkëmbejnë informacione të ndjeshme me hakerët. Fokusimi në trajnimin e të punësuarve synon t'i edukoj ata të jenë më të kujdesshëm me të dhënat e kompanisë dhe të identifikojnë më mirë rreziqet, e po ashtu të dinë se si të përgjigjen ndaj incidenteve.

 1. Comodo MyDLP

Comodo MyDLP është një vegël gjithëpërfshirëse që mbulon të gjitha faqet tuaja dhe pikat përfundimtare, si dhe të gjitha të dhënat tuaja, i cili ruhet në një server në “cloud”. Ky program regjistron dhe mbron të dhënat tuaja të ndjeshme dhe angazhohet në listën e bardhë/listën e zezë për të përcaktuar nëse përdoruesit kanë qasje në të dhëna të ndjeshme. Për ata përdorues që kanë qasje, përcakton se cilat veprime mund të kryejnë me ato të dhëna.

Ky mjet DLP mbron pikat fundore së bashku me pjesën tjetër të rrjetit. Mund të rregullohet ashtu që të bllokojë rrjedhën e të dhënave që përmbajnë informacion të ndjeshëm, domethënë informacioni është i parandaluar të largohet nga sistemi juaj. Është miqësor për përdoruesit dhe mund të arrihet ose përmes “cloud”, ose të instalohet në kompjuter.

 1.  RSA NetWitness Endpoint

RSA NetWitness Endpoint mund të ndihmoi në parandalimin e humbjes së të dhënave përmes përqendrimit të tij në monitorimin e pikës së fundit. Pika më e dobët e RSA është se nuk është një vegël e vetme kushtuar DLP-s, përkundrazi, NetWitness Endpoint është pjesë e një grupi më të madh veglash që punojnë së bashku për të mbrojtur të dhënat tuaja të ndjeshme. Kur kombinohet me zgjidhje të tjera RSA SIEM, NetWitness mund të jetë një mjet i fuqishëm për parandalimin e humbjes së të dhënave, megjithëse jo domosdoshmërisht aq i fortë sa të tjerët më në krye të kësaj liste.

Mjeti DLP i RSA-s përqendrohet në pikat përfundimtare (më afër shfrytëzuesit), duke përdorur monitorimin e sjelljes dhe të mësuarit e makinës për të monitoruar vazhdimisht ato pika dhe për të izoluar kërcënimet, si dhe dërgimin e alarmit në rast të një aktiviteti të dyshimtë. Softueri i jep përparësi kërcënimeve dhe ofron analiza për t'u ndihmuar të merreni me burimin e këtyre kërcënimeve.

Problemi me këtë zgjidhje është maksimizimi i potencialit të tij kërkon një angazhim të madh në kohë në pjesën e përparme. Blerja e veglës ju lejon të keni qasje në webinars, dhe do t'u duhet të jeni të gatshëm t'u kushtoni një kohë të mirë atyre webinar-eve për të njohur funksionalizimin e mirëfilltë të softuerit.

 

Print

x

Kërko Blog

Më të shikuarat